Knotsbal

Hieronder vind je een kort verhaaltje over hoe knotsbal gespeeld wordt. Exacte regels weten? Dit is het officiele reglement.

Hieronder is een filmpje te zien van een van de wedstrijden van de afgelopen competitieronde. Foto's van het knotsballen zijn in de fotogallery te vinden.

Wat is knotsbal?

Knotsbal is een balsport die aardig wat weg heeft van hockey. Het doel is het balletje [zie figuur 3] te scoren tegen de mat [figuur 2] met behulp van de knots [figuur 1].

Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3

De regels

Het spelen

Er wordt 4 tegen 4 gespeeld, de bruto speelduur is 15 minuten. Na 7 speelminuten wordt van helft gewisseld (omdat de speelveldbegrenzing niet aan beide zijden gelijk is, bijvoorbeeld muur vs. tribune).

Een doelpunt wordt gescoord wanneer de bal de turnmat op welke plaats dan ook raakt, dus ook de zij- en bovenkant van de mat! Na het doelpunt trekt de partij die zojuist scoorde zich terug op eigen helft en wordt het spel hervat zodra het andere team uit heeft genomen (vanaf de achterlijn).

De doelen mogen niet verplaatst worden. Als ze vallen zsm rechtop zetten. De referee kan hiervoor het spel stilleggen.

Wisselen mag altijd, hierbij overhandigt de vertrekkende speler de knots aan de “verse” speler, die aan het spel deel mag nemen vanaf het moment dat alleen hij de knots vastheeft.

De bal mag alleen met de knots gespeeld worden (wel mag de bal gestopt worden met het hele lichaam m.u.v. de handen).

Wanneer de bal het speelveld verlaat, zulks ter beoordeling van de referee, wordt uitgenomen (bal op de grond leggen en spelen met de knots) door de partij die de bal niet over de lijn heeft gespeeld.

Alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de referee. Na afloop van de wedstrijd wordt het uitslagbriefje door beide teamcaptains ondertekend en opgehaald.

Bij gelijk spel in de finalewedstrijden zal er sudden death gespeeld worden.

Veiligheid

Met de knots mag alleen de bal gespeeld worden (slaande bewegingen gericht op personen of andere knotsen zijn dus niet toegestaan) De bal mag alleen gespeeld worden met de knots in de hand. Zorg dus dat je deze goed vast hebt en ga er zeker niet mee gooien. De bal mag niet gespeeld worden als een ander lichaamsdeel dan de voeten de grond raakt.

Straffen

De referee kan de volgende straffen (evt in combinatie) opleggen:

  • Tijdstraf: 1 minuut aan de kant, tijd bij te houden door de referee
  • Balverlies: Bij het begaan van een overtreding kan de referee beslissen dat het balbezit over gaat naar de tegenstander
  • Penalty: Vrije slag vanaf de middellijn na één keer stuiteren. Daarna continueert het normale spel

Tot zover de onmisbare regeltjes.